Els rius, rieres i torrents son les principals vies de aportació de sediments a les platges, sediments que més tard es transformen en la sorra que hi trobem en elles i que tant necessària és pel correcte funcionament del litoral català.
Des del Roine, riu francès que desemboca al Mediterrani, fins l’Ebre que desemboca al Delta de l’Ebre, hi ha un nombre elevat de rius, torrents i rieres que s’encarreguen de transportar pedres, sorra i sediments des de les muntanyes fins al mar.
Els més important son el Roine francès, el Tordera a Girona, el Llobregat de Barcelona i l’Ebre a Tarragona. Son grans rius que durant milers d’anys han fet la seva particular aportació de sediments al litoral. També hi ha petits rius com el Fluvià, el Ter, el Besos i l’Anoia els quals treballen de valent per fer la aportació.
El riu Tordera al seu pas per Blanes, conserva tota la seva naturalitat des del naixement fins a la desembocadura. |
Ara bé, aquest rius han anat disminuint el seu cabal any rere any per diferents motius.
El primer; els embassaments, barreres artificials que controlen el cabal d’aigua que pot transcorre pel riu. El segon, la utilització massiva d’aigua del riu per la industria i en segon plà, el correu. Per últim; els darrers anys han proliferat les depuradores d’aigua situades en grans nuclis urbans les quals s’encarreguen de tractar l’aigua però també de controlar el cabal del mateix com és el cas del riu Besòs al seu pas per Montcada.
El Besòs, al seu pas per Santa Coloma. Des de Moncada fins a la seva desembocadura ha estat modificat artificialment, tant en cabal com en recorregut. |
Ens hem fixat en aquest darrer ja que les platges de Barcelona son les més afectades per la pèrdua de sorra. La construcció de la depuradora de Montcada amb la seva urbanització, canalització i control del riu Besòs ens alerta que les aigües arriben més netes al mar però que també hi arriben molts menys sediments a les platges i a aquestes els hi és més difícil regenerar-me o gairebé impossible desprès dels temporals a causa de, com dèiem, la poca o nul·la aportació de sediments per parts dels rius.
Haurem de tenir especial cura des de ja a l’hora de continuar urbanitzant i desnaturalitzant aquest espais com son els afluents, les rieres, els torrents i els grans rius que juguen un paper importantíssim en la regeneració natural de la sorra de les nostres platges i que sense elles tot el cercle natural i la biodiversitat que gira al voltant del litoral català es veurà greument afectada i possiblement sense marge de maniobra per poder recuperar aquest espais tant importants del nostre gran país.
Platja de Lloret de Mar. Una platja de la costa brava que gaudeix de regeneració natura de sorra gràcies al Roine i el Ter. |