SRI LANKA: Un pas endavant per A-Bay! #08.2

2011-06-12


Aquesta entrada la dediquem a explicar dos activitats que vam realitzar amb molt de gust, ja que representa un gran pas per aquesta comunitat. Vam participar en una Neteja de Platges i a un dinar amb Aliments Orgànics.



Clean Beach

Durant el nostre viatge ens ha impressionat la poca cultura respecte al medi ambient que existeix als països ‘menys desenvolupats’ que hem visitat fins ara, com; Indonèsia, Índia i Sri Lanka.

Sobretot a Índia, ens feia molt mal veure com la gent llençava indiscriminadament totes les deixalles; botelles, plàstics de tot tipus de productes, paquets de tabac... Quan acaben de fer-ne ús ho tiren sense preocupacions, ja sigui al mig del carrer o de la platja, cap problema.

La veritat és que no sembla que el govern hi faci gran cosa ja que si algú pensa no tirar-ho al terra, no té cap lloc a on llençar-ho sense malmetre el medi ambient. La seva solució és cremar les deixalles, si és possible. Un exemple és quan vam viatjar amb el tren per Índia, la gent llençava per la finestra tot el que els hi molestava embrutant vells paisatges sense pensar-ho ni un instant. La gent ens mirava amb una cara molt estranya quan nosaltres ens guardàvem les deixalles a la bossa per tirar-les quan per fi tinguéssim la oportunitat i si no la teníem, quan arribéssim a l’hotel.

Bé, el tema és que vam rebre amb molta alegria quan vam llegir un cartell anunciant que s’organitzava una ‘neteja de platges’ a la pròpia bahia d’Arugam bay (A-Bay). Així que sense pensar-ho més de dos vegades (bé, una vegada sí perquè era a les 7h del matí i ja ens coneixem...) hi vam anar per ajudar a aquesta bona causa. Vam parlar amb l’organització composada per gent local que tenen un club de surf i ens van afirmar que és un gran problema la poca consciència envers a cuidar el medi que tenen els locals. La gent gran ja la donen per impossible, massa tard i ara la esperança està en els petits de la casa. Esperen que siguin ells qui ensenyin als grans a tenir cura d’aquest preciós indret. Però realment ho veuen complicat, ja que l’única opció d’educar-los recau a l’escola, ja que la majoria de la gent gran només els ensenyen a embrutar.


El mateix dia i al mateix moment que estàvem netejant la platja els mateixos pescadors, al nostre costat, intentaven entendre què fèiem i perquè, mentre continuaven tirant la brossa sense preocupacions a la sorra.... Increïble! uns netejant i els altres embrutant. Realment és complicat el canvi a curt termini.


En aquest cas en concret, el problema recau en els pescadors i els turistes locals que venen a la platja els caps de setmana per banyar-se en calçotets (els homes) o vestides (les dones).
Esperem que accions com aquestes es vagin fent més sovint per conscienciar a la gent local que han de canviar la mentalitat en aquest aspecte. Però malauradament, des de que estem aquí no han organitzat cap més acció similar...




Organic Lunch 

Enfocat a un altre tema però amb el mateix denominador comú que la neteja de platges, es va organitzar un dinar elaborat només amb productes orgànics, també a A-Bay. Gràcies als turistes que reclamen un menjar més equilibrat i orgànic s’està començant a agafar consciència sobre aquest aspecte, tot i que només a Arugam Bay a on hi ha turistes. No els hi parlis als pescadors o a la gent que no té contacte amb els turistes que han de començar a produir menjar orgànic encara que els costos siguin una mica més elevats però obtenint un resultat més saludable. Seria complicat d’entendre per ells que basen la seva dieta amb rotis i arròs amb salses.

Doncs som-hi tots! Vam agafar uns quants tuk-tuks i ens hi vam dirigir gairebé tots els que vivim al Lahiru Place i d’altra gent que també hi ve a menjar i ha petar la xerrada.
Un cop allà ens vam trobar un gran self-service amb una gran varietat de diferents receptes totes elaborades amb productes orgànics, també la fruita que estava boníssima. Tot estava molt ben cuinat però per nosaltres massa picant (sí sí, encara no ens hi hem acostumat). A part de turistes i havia un gran nombre de gent local però que no sabem ben bé si estaven allà per recolzar la causa o simplement perquè pagaves l’import que volies pel àpat...



L’event es va celebrar gràcies a l’agrupació de petits grangers orgànics anomenada ICEI/Overseas, que esperem que tinguin sort amb el projecte i cada dia es faci més quotidiana aquesta iniciativa i popular per la gent, sobretot els locals.



*Algunes fotos del dinar orgànic són cedides per la nostra amiga Josianne d’Itàlia que des d’aquí trobem a faltar!

Fins a la propera entrada rebeu una abraçada!!!